top of page

Blog

Søg

Hvilke kure virker - og hvilke gør IKKE!

  • Forfatters billede: Lea Geisler
    Lea Geisler
  • 2. aug. 2017
  • 6 min læsning

Vi bliver BOMBARDERET med diverse slankekure alle steder fra. "Tab 5 kg på én uge", "Undgå kulhydrater og tab dig" og "Spis maven flad" er nogle af de overskrifter vi møder på forsiden af ugebladene og rundt omkring på diverse hjemmesider.

Det er forståeligt, at det er en jungle at finde rundt i ...

Derfor gennemgås de mest populære kure i dette oplæg. Find ud af hvilke der virker, hvorfor de virker - og hvad der IKKE virker!

 

5:2 kuren

Mange mennesker har stor succes med 5:2 kuren - og det er også ganske forståeligt. 5:2 kuren går i alt sin enkelthed ud på, at man spiser normalt 5 dage om ugen og faster 2 dage om ugen. På fastedagene må man dog få op til 500 kalorier om dagen (hvilket ikke er meget). Hvorfor virker det så?

Hvis vi antager, at en gennemsnits kvinde, har brug for ca. 2000 kalorier om dagen, men kun spiser 500 kalorier på fastedagene - så ligger hun altså 1500 kalorier i underskud på hver faste dag. Det giver et ugentligt kalorieunderskud på 3000 kalorier.

Hvis vi derudover antager, at man på de andre dage - hvor man jo må spise normalt - alligevel har i baghovedet, at man ikke skal gå helt amok og ødelægge det hele igen, vil det være meget sandsynligt, at man holder en lille smule igen og ca. spiser omkring 1800 kalorier om dagen. Det er altså et kalorieunderskud på 200 kalorier, 5 dage i ugen - hvilket i alt giver et ugentligt kalorieunderskud på yderligere 1000 kalorier.

Dermed ligger man i kalorieunderskud på i alt ca. 4000 kalorier om ugen på 5:2 kuren - Der skal et kalorieunderskud på 3500 kalorier til at forbrænde et halvt kilo fedt, så derfor vil vægttabet ved dette eksempel være lidt over et halvt kilo om ugen. Derfor kan man altså sagtens argumentere for, at 5:2 kuren virker.

MEN du kan undgå de ubehagelige fastedage ved at have styr på din kost alle ugens dage og dermed ligge i et kalorieunderskud på ca. 500-600 kalorier om dagen. Dette vil give det samme vægttab. Der er altså ikke noget hokus pokus ved 5:2 kuren. Det er kalorieunderskuddet, der i sidste ende medfører at du taber dig.

Hvis du spiste amok i de 5 dage og fik langt flere kalorier end dem du ligger i underskud på fastedagene, vil du derfor IKKE tabe dig.

5:2 kuren virker dog ofte for de folk der tænker meget enten/eller. 2 dage om ugen må du intet spise (eller meget lidt) og de andre 5 dage, skal du blot spise normalt - Der er ikke så meget at forholde sig til, og man skal ikke tænke så meget.

NUPO-kur Nupo-kuren går ud på, at du skifter dine måltider ud med en shake af nupopulver og vand og dermed kun indtager omkring 600 kalorier om dagen. Nupokuren virker som sådan fint på kort sigt ...

MEN DET ER ET QUICK FIX!

Du taber dig hurtigt, fordi kroppen er i så stort et kalorieunderskud, men din krop vil også hurtigt begynde at tro, at der er hungersnød og kæmpe for at holde på fedtet. Hvis du har tænkt dig at sulte dig selv længe er fedtdepoterne jo nødvendige som madpakker og derfor holder kroppen på dem. Meget af dit vægttab vil derfor bestå af væske, vitamin - og kulhydratdepoter samt muskelmasse. Og lige så snart du begynder at spise normalt igen vil din krop suge alt næring til sig og du vil derfor ende med at tage det hele på igen - og måske endda ekstra kilo.

Low Carb High Fat (LCHF) LCHF går ud på, at du spiser masser af protein og fedt, men meget lidt kulhydrat. Er du én af de mange personer, der er kulhydrat-forskrækket og overbevist om, at kulhydrater er roden til alt ondt? Så pas på... Low-carb kure er en succes i damebladene, fordi det gør det muligt at tabe sig HURTIGT! Men er hurtigt også lig med holdbart? NEJ! Igen er det et QUICK FIX! Kulhydrater er vigtige for kroppen, idet de er yderst vigtige for produktionen af mange af vores hormoner i kroppen. Et lavt kulhydratindtag over en længere periode kan derfor føre til:

Sænket stofskifte (reduktion af T3 og øgning af rT3 – stofskiftehormoner)

Øgede kortisolniveauer (stresshormon)

Svind af muskelvæv

Tungsind/depression

Lavt immunforsvar

Nedsat hukommelse

Din forbrænding daler, stresshormonerne skyder i vejret og de hormoner, der sørger for at opbygge din muskelmasse daler. Derudover bliver du træt og irritabel og tager let på i vægt igen. Det vægttab du faktisk havde i starten ryger hurtigt tilbage på kroppen igen. Måske endda mere til. Mangel på kulhydrat kan derfor ødelægge dit stofskifte og din fedtforbrænding.

Der er selvfølgelig forskel på, hvor mange kulhydrater man har brug for, alt efter ens aktivitetsniveau, men at udelukke kulhydrater i en længere periode, er ikke en god idé!

Der er stadig også forskel på komplekse og simple kulhydrater.Hvornår man har brug for hvad og hvor meget er individuelt og man kan derfor ikke lave en "kur", der gælder for alle.

Et nyt studie bekræfter også, at fedt mætter mindre end kulhydrat.

Undersøgelsen viste først og fremmest at på dage hvor deltagerne spiste LCHF indtog de hele 990 kcal mere, end på dagen hvor de spiste high carb low fat (en kost med et højt indhold af kulhydrater og lavt indhold af fedt)!

På et år, ville et dagligt overskud af den størrelse løbe op i 48 kg fedtvæv. Men forskerne kiggede ikke kun på kalorier - de kiggede også på mæthed.

Specifikt undersøgte de måltidernes mæthedsscore (satiety score, SQ), der defineredes som faldet i appetit (lysten til at spise) pr. kalorie indtaget, af et givent måltid. Også her kom high carb low fat ud som vinderen, med en højere mæthed både lige efter og 2-3 timer efter morgenmaden.

Fedt indeholder 9 kalorier pr. gram, hvorimod kulhydrat og protein kun indeholder 4 kalorier pr. gram. Du kan derfor spise dobbelt så stor en mængde proteiner og kulhydrat for det samme antal kalorier, som du ville kunne spise fedt for.

Vi ved til gengæld, at et højere proteinindtag mætter bedre, og booster din forbrænding mere end både kulhydrat og fedt, og det forklarer nok, hvorfor studier generelt viser, at et højere proteinindtag er gavnligt i forhold til appetitregulering, vægttab og risikofaktorer for hjertekarsygdomme.

Det er altså helt fint at skrue dit proteinindhold i kosten op - men fedt og kulhydrater bør stadig også have en plads. Men hvorfor er der så alligevel mange der har succes med LCHF-kuren? Svarene kommer her:

• De øger deres proteinindtag, hvilket betyder større mæthed og mere energi brugt på at omsætte de indtagne kalorier.

• De dropper "dårlige vaner”: sodavand, slik eller chips om eftermiddagen eller om aftenen.

• De forbrænder de kulhydrater, der lå på lager i muskler og lever. Dette giver dog ikke et reelt fedttab, og depoterne af kulhydrat kommer på igen, så snart de vender tilbage til normale spisevaner.

• De øger deres grøntsagsindtag for at kompensere for det manglende brød, ris og pasta. Grøntsagerne er kalorielette i forhold til, hvad de erstatter.

Vægttab handler om kalorier, ikke kulhydrater!

8 Timers Kuren

Denne form for kur bliver også kaldt intermittent fasting.

Denne slankekur går kort sagt ud på, at du i en periode på otte timer hver dag, må spise lige, hvad du har lyst til. De resterende 16 timer i døgnet skal du faste. Spiser du din morgenmad klokken ni, skal du derfor stoppe med at spise klokken 17 - og faste indtil næste dag klokken ni.

Denne kur virker lidt ligesom 5:2 kuren. Der er ikke noget hokus-pokus ved kuren, men i og med, at du har en kortere periode at spise i, i løbet af dagen, vil dit kalorieindtag også blive reduceret og du vil derfor tabe dig. Hvis du gik amok i flødekager og pizza i de 8 timer, hvor du må spise, vil kuren altså ikke have en effekt. Det er igen kalorieindtaget, der spiller en rolle og har en virkning på dit vægttab.

Derfor kunne du igen opnå de samme gode resultater, ved blot at have styr på din kost og ligge i et kalorieunderskud på ca. 500 kalorier om dagen.

 

Konklusionen er derfor, at en varieret kost med reduceret kalorieindtag biddrager til et varigt og holdbart vægttab - der er ingen hokus pokus eller magisk genvej.

Lyder det for godt til at være sandt - så ER det for godt til at være sandt!


 
 
 

Comments


Featured Posts
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page